Projecten


07-07-2016 De Kikkertstraat is een wandeling waard geworden

Stichting Watterrijke Perspectieven uit De Cocksdorp maakt van de verloederde Kikkertstraat weer een zelfbewust dorpshart. De vrijwilligersstichting schakelt InnoFundNL om fondsen te werven en uitgaven te verantwoorden. Een mooi verhaal over een succesvol inhoudelijk charmeoffensief.

 

(het verhaal gaat verder onder deze luchtfoto van De Cocksdorp, waarop je goed kunt zien hoe dicht het dorp tegen de Waddenzee en natuur- en krekengebied De Roggesloot aan ligt).

 Dorpscentrum De Kikkerstraat in De Cocksdorp was niet veel soeps meer. Het straatbeeld was in tien jaar tijd ongemerkt veranderd in een onsamenhangend rommeltje. Winkels sloten of verhuisden, bewoners mijdden het en bezoekers gingen veel liever direct naar de vuurtoren. Niemand leek nog te beseffen dat de Kikkertstraat aan de voet van Werelderfgoed Waddenzee ligt en parallel aan het prachtige krekengebied De Roggesloot.

 

Schoonheid van het gebied

 

Onder aanvoering van stichtingvoorzitter Wil Homan schreef InnoFundNL een plan: Waterrijke Perspectieven. Doel: de schoonheid van het gebied letterlijk laten zien in de dorpsstraat, kinderen ruimte geven om te spelen en ouders laten genieten van het uitzicht op de natuurgebieden.

InnoFundNL schreef een tiental verschillende partijen aan met de vraag om deel te nemen aan het waterproject. Texelse fondsen zoals Stift, stichting Samen Eén, het Texelfonds en De Gollardsstichting. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waterleidingbedrijf PWN, Natuurmonumenten, Gemeente Texel, Rabobank Innovatiefonds en het Waddenfonds werden ook aangeschreven. Uiteindelijk leverden alle partijen een bijdrage. Deze bestond niet alleen uit projectsubsidies. Zo zorgde PWN voor een waterkraan aan het begin van het dorp, waar voorbijgangers hun waterfles kunnen bijvullen.

 

Alles moet kloppen

 

“Veel partijen inschakelen betekent dat je een projectplan moet schrijven dat inspeelt op alle punten die potentiële partners aanspreken, zonder dat je het projectdoel uit het oog verliest. Daarnaast moet alles administratief kloppen en moeten alle betrokkenen, van fondsen tot uitvoerders, op de hoogte blijven. Dit besteedt de stichting aan ons uit”, aldus Esther van InnoFundNL.

 

Band met Roggesloot en Waddenzee

 

De eerste fase is bijna afgerond: In het hart van een dorp heeft een verlaten midget-golfbaan plaatsgemaakt voor een plein met doorkijk naar natuur- en krekengebied De Roggesloot. Informatieborden en vitrines geven informatie over het erfgoed van het dorp: het visserijverleden, de inpoldering en de band met Roggesloot en Waddenzee. De waterspeelplaats voor kinderen is deze zomer nog klaar.

 

De Kikkertstraat is een wandeling waard geworden

 

De tweede fase richt zich op de verbinding met de Waddenzee. Waar nu een smal trappetje leidt naar uitzicht over het Werelderfgoed – en waar het in de zomer dringen geblazen is - komt straks een brede loungetrap. Als hij er komt; Esther is voor deze fase nog druk met het aanschrijven van fondsen. Ze lobby’t onvermoeibaar verder. “Werken op Texel is dankbaar. Ik draag iets bij aan deverfraaiing en verbetering van het eiland waar ik geboren ben. Als ik het plein in De Cocksdorp zie, denk ik: ‘Wauw, de Kikkertstraat is een wandeling waard geworden.’”

 
De laatste projecten

01-03-2017 | Zonne-energie voor alle Texelaars
07-07-2016 | De Kikkertstraat is een wandeling waard geworden
07-07-2016 | Garnalen koelen en koken. Maar dan duurzamer.
07-07-2016 | De verbouwing van het De Wit Oils-pand op Texel
07-07-2016 | Een drijvende zonneweide op Texel
01-07-2014 | Minder bijvangst in de visnetten
01-07-2014 | Ommezwaai in de kokkelvisserij
01-07-2014 | Garnalen en makreel
01-07-2014 | Revolutionair Laserscannen
01-07-2014 | Fiscaal voordeel met energie besparen

Volg ons

InnoFundNL op Google+ InnoFundNL op Linkedin InnoFundNL op Twitter


Projecten

Nieuws & blog

Alle Texelaars krijgen energie van de zon Tien dingen die u moet weten de mogelijkheid om alle burgers en bedrijven op het eiland te laten meeprofiteren zonne-energie op Texel.

12-03-2017 Lees verder
Waarom Texel moet ontwikkelen om uniek te blijven We weten het allemaal zeker: Texel moet bijzonder blijven. De frisse blik van de landschapsarchitecten achter Planet Texel heeft ons geleerd dat je dan dus juist moet blijven ontwikkelen.

01-08-2014 Lees verder

Wat klanten zeggen

“We zijn hartstikke tevreden en hopen dat Esther dat met ons is.” Garnalenvisser Jan Simon de Haan: "De administratie rondom subsidieaanvragen is een tijdrovend proces. Esther van InnoFundNL neemt ons dit werk uit handen. Zij heeft waardevolle contacten bij de overheid."...

Lees verder
‘De Kikkerstraat is een wandeling waard geworden.’ Wil Homan is voorzitter van de stichting Waterrijke Perspectieven, die De Cocksdorpse centrumstraat Kikkertstraat aantrekkelijker maakt. “Esther Krijnen van InnoFundNL was voor de fondsenwerving een onmisbare schakel.”...

Lees verder