Vaak nagedacht over zonnepanelen, maar geschrokken voor de haken en ogen? Of de ongunstige ligging van uw dak gooit roet in het eten? Er is nu een oplossing: u kunt samen met buurtgenoten profiteren van de zonnepanelen op het dak van uw buren. Kan dat? Ja. Tien dingen die u moet weten over het PostCodeRoosproject.
Het is een manier om zonne-energie beschikbaar - en vooral financieel interessant - te maken voor iedereen. Vooral voor de mensen die geen geschikt zonnedak hebben. PostcodeRoos start dit voorjaar op Texel en kan stapsgewijs alle texelse huishoudens en bedrijven voorzien van zonne-energie.
Voor de aanjagers is het een plan B – beter gezegd een Plan A+ - om nu werk te gaan maken van onze Texelse duurzaamheidsdoelstellingen. Er is geen tijd meer te verliezen.
De Sociaal Economische raad besloot in 2013 dat het makkelijker en goedkoper moet worden voor bewoners en bedrijven om zelf energie op te wekken. Ze zetten dit besluit kracht bij door subsidie beschikbaar te stellen en regels eenvoudiger te maken. Zo betalen deelnemers aan het PostCodeRoosproject bijvoorbeeld geen energiebelasting. En kunnen zij dankzij subsidie terugvallen op een lokale projectorganisatie die zorgt dat alles professioneel van de grond komt.
Het Noord-Hollandse dorp Egmond aan den Hoef (gemeente Bergen) heeft dankzij het project met inwoners en bedrijven een energiecoöperatie opgericht. Met elkaar hebben ze zonnepanelen op het dak van een boerderij laten leggen. Zij delen de kosten, opbrengst en kennis. Een knap staaltje Power to the People.
Op Texel gaan we dit project ook uitrollen in het voorjaar van 2017.
Tientallen eigenaren van boerenschuren willen hun daken dolgraag volleggen met zonnepanelen. En bijdragen aan een duurzamer eiland. Kortom, er is heel veel draagvlak op het eiland. Het is simpelweg een kwestie van beginnen.
Je hebt iemand nodig die de mensen bij elkaar brengt, goed informeert, helpt met de onvermijdelijke formulieren en het regelwerk. Kortom: iemand die zorgt dat het van de grond komt en dat niemand uitgeblust afhaakt. Esther Krijnen van InnoFundNL neemt dit op zich. Samen met de eigenaren van de zonnedaken.
Tientallen burgers en bedrijven willen meedoen aan het Texelse PostCodeRoos project. Zij te trappelen om de zon aan het werk te gaan zetten op het eiland.
Boerderij De Hal op Texel is zelfs al begonnen met het vullen van hun daken met zonnepanelen. Mensen met de postcodes 1791, 1792, 1793 en 1796 kunnen gebruik maken van de zonne-energie van De Hal. Er kunnen ongeveer 30 bewoners en bedrijven gebruik maken van de opgewekte stroom.
Binnenkort starten we met leggen van panelen op de daken van andere Texelse schuren. Dorpshuizen en scholen vormen trouwens ook een ideaal zonneplatform.
Nu is het zaak dat u en andere Texelaars zich gaan aanmelden als gebruiker van de zonne-energie die deze panelen gaan opwekken. U gaat deel uitmaken van een succesvol project.
InnoFundNL neemt heel veel regelwerk en invullen van formulieren uit handen. We zien er ook op toe dat alles goed verloopt en u niet voor verrassingen komt te staan.
Bent u bang dat wij moeten gaan sleutelen aan uw meterkast? Zet deze angst maar opzij, want de techniek in uw huis blijft zoals hij is. We hoeven zelfs niet eens achter uw voordeur te zijn om u aan te sluiten op de Texelse zonne-energie.
Maandag 13 maart, 20.00 uur, boerderij De Hal, Hallerweg 33. Hier vertellen we de achtergronden bij het financiële overzicht hierboven en over uw rechten en plichten.
De afgelopen jaren hebben we op Texel veel energie besteed aan discussieren over duurzaamheidsprojecten die niet van de grond kwamen. Met dit plan gaan we gewoon aan de slag. Bouwen. Werken aan een techniek. Investeren in lokale coöperaties. Kom op, we gaan ervoor. En zetten de zon aan het werk.